Богослужіння на ПОКРОВУ

pokrov-2«ВИЗВОЛИ НАС ВІД УСЯКОГО ЗЛА»

«Сьогодні ми, православні люди, радісно святкуємо, осяяні Твоїм, Божа Мати, явленням, і, здіймаючи очі до Твого пречистого образа, уклінно просимо: «Покрий нас чесним Твоїм омофором і визволи нас від усякого зла, благаючи Сина Твого, Христа Бога нашого, Щоб спас душі наші»».

Золотими літерами вписано в історію українського народу шанування радісного і величного свята Покрови Богородиці, яке має велике значення не лише для буття християнина, а й для внутрішнього самоусвідомлення української історії, слави, звитяги й мужності. Найбільш ревно це свято вшановується Запорозьким козацтвом та українським воїнством загалом. Тому можна з упевненістю сказати, що свято Покрови Богородиці — це престольне свято українського козацтва, яке завжди відчувало особливу опіку, молитви, заступництво Богородиці.

Любов Богородиці сильніша за національну ненависть, політичну ворожнечу, а заступництво Божої Матері сильніше за військові стратегії та плани князя світу цього. Пам’яткою материнської турботи і опіки Богородиці українським народом стали незліченні Покровські храми, монастирі, церковні братства і навіть військові загони, які боронили рідні простори нашої землі. Продовжуючи традицію українських лицарів — козаків, українських мислителів, християнських подвижників духу, ми мусимо з відданістю та особливим прагненням вирішувати питання збереження християнських цінностей, історії й культури українського народу, які мають стати питаннями змісту і сенсу нашого власного буття.

Не треба наслідувати приклади наших політиків, які з піною в роті, особливо на трибуні парламенту та на телевізійних шоу, проклинають усе «москальське» й присягають на вірність Україні. Важливо у серці, у власному житті на рівні конструктивізму, творення та любові пропагувати унікальні особливості нашої культури та ментальності. Можна кричати, що все зруйнували «москалі», «американці», «татарська навала», волати з екранів телебачення, що немає української книги, забороняти російську мову. А можна спокійно, на рівні подвижницької  праці та дії, писати українською, спілкуватися, цінувати наших письменників, науковців, вивчати рідну історію — і це буде найкращим прикладом справжнього дієвого патріотизму та любові до Бога і Батьківщини.

Отже, головне, явлення Богородиці у Константинополі врятувало не лише життя Візантії,  воно актуалізує і нашу сьогоднішню молитву за спасіння нашої рідної Батьківщини та землі. Богородиця завжди приходить на допомогу тим, хто звертається до Неї зі щирою молитвою. Матір Божа захищає кожну віруючу людину, покриваючи її Своїм небесним омофором. «О Пресвята Діво, Богородице, укрий нас дивним Твоїм омофором, охорони землю нашу від усякого зла».  Амінь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *